Ahtapot Kaç Kollu?Ahtapotların sekiz kollu olduğu bilinmektedir. Ahtapot kelimesi, Yunancada ‘sekiz ayak' anlamına gelen Octopoda kelimesinden gelir. İsmiyle de anlaşıldığı gibi, kabuksuz kafadan bacaklı olan bu deniz canlısının sekiz ayağı bulunmaktadır. Ağızlarının olduğu yerde, üzerinde iki sıra vantuz bulunan ve başın çevresinden çıkan sekiz adet, birbirine çok benzeyen, aynı uzunlukta ve dipte kısa bir zarla birbirine bağlı olan, güçlü bacak ve kolları vardır. Ancak "Eledone" cinsi ahtapotların kollarında tek sıra vantuz bulunur. Dişi ve Erkek Ahtapotlar Kaç Kollu?Dişilerde kol sayısı değişmezken, erkeklerde bu kollardan biri değişikliğe uğrayarak cinsel organ vazifesi görür. Değişikliğe uğramış bu kol hektokotil olarak adlandırılır. Sonuç olarak, erkekler için hem kol hem de cinsel organ görevi gördüğünden, yine erkek ve dişiler için kol sayısının eşit olduğu söylenebilir. Tabular Yıkıldı! Ahtapotlar Sekiz Kollu Değilmişİngiltere'nin Dorset şehrindeki bilim insanları, ahtapotlar ile ilgili yaptıkları araştırmada bilinen tüm gerçekleri değiştirdi. Normalde tüm ahtapot türlerinin sekiz tane kolu olduğu biliniyordu. Ancak yapılan bu ilginç araştırmayla birlikte yeni bir gelişme elde edildi. 20 kişiden oluşan bu deniz canlıları uzmanları ekibi, 2000'den fazla ahtapotu inceledi. Ahtapotların aslında sekiz kolu olmadığını, birbirine çok benzeyen bu sekiz uzvun ikisini ayak olarak kullandıklarını bulan araştırmacılar, çeşitli türdeki ahtapotları bir araya toplayarak incelemeye başladı. Ahtapotların zeminde hareket halindeyken ayak olarak düşünülen bu iki uzvunu kullanarak ilerlediğini, geriye kalan diğer altı uzvunu ise ‘kol' olarak kullandığını ve yüzerken veya yemek yerken kollarını kullandığını tespit ettiler. Ahtapotun Bir Kolu Koparsa veya Zarar Görürse Ne Olur?Ahtapotların vücutlarını yenileme özelliği bulunur. Yani kollarından biri kopması veya zarar görmesi durumunda kol kendini yeniler. Sonuç olarak yine sekiz uzva sahip olur. Konuyu özetleyecek olursak, ahtapot kaç kollu denildiği zaman cinsiyete ve ayaklara göre sorunun farklı cevapları olabilir. Ancak ahtapot kaç uzva sahip diye merak eden varsa; cevap 8 uzuv olur. |
Peki, ahtapotların sekiz kolu olmasına rağmen bu kollarının iki tanesini ayak olarak kullanmaları nasıl bir durum yaratıyor? Yani, bu uzuvlarının farklı ama önemli görevleri olduğu söylenebilir mi?
Cevap yazŞaire, ahtapotların sekiz kolunun iki tanesini ayak olarak kullanmaları gerçekten ilginç bir durum yaratıyor. Bu uzuvların farklı görevleri olduğu söylenebilir. Ahtapotlar, bu iki kolu yürüme veya hareket etme amacıyla kullanırken, diğer altı kolu avlanma, beslenme ve çevrelerini inceleme gibi işlevler için kullanıyorlar. Bu sayede ahtapotlar, hem hareket kabiliyetlerini koruyabiliyor hem de avlanma ve beslenme gibi hayati fonksiyonlarını etkin bir şekilde yürütebiliyorlar. Bu adaptasyon, doğada hayatta kalmaları için büyük bir avantaj sağlıyor diyebiliriz.