Ahtapot Pişirme Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Ahtapot Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Ahtapot pişirme; Ahtapot piştikten sonra farklı biçimlerde servis edilebilecek bir deniz ürünüdür.
  • Pişirecek ahtapot daha önce temizlenmiş ve sonra taze olarak dondurulmuş ise direkt haşlanır.
  • Ahtapotun etinin sert olmaması için genelde döverek yumuşatıldığı sanılır ama dondurma işlemi yumuşaklık için gerek olan şarttır.
  • Ahtapot pişirmede bir diğer husus ise pişirme süresidir.
  • Pişirilen etler genelde piştikçe yumuşamasına rağmen, ahtapot uzun süre pişirildiği zaman ise sertleşir. 1 kg ağırlığındaki ahtapotun pişirme süresi ortalama 30 dk. İken, 300-400 gr ağırlığındaki daha küçük ahtapotlar ise 15-20 dakika da pişer.
  • Ahtapotla yapılabilecek yemek türleri fazladır ama ilk olarak ahtapot haşlanmış olmalıdır. Haşlanmış olan ahtapot sadece üzerine zeytinyağı ve limon gezdirerek meze olarak yenilebileceği gibi farklı malzemeler eklenerek salata, güveç, sote gibi ya da kavurma olarak da yapılabilir.
Ahtapotun haşlanması için ise
  • 1 tane orta boydaki ahtapotu haşlayabilmek için 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi, 2 çorba kaşığı kadar kimyon ve 3 tane defne yaprağı ile haşlanır.
  • Sirke ve defne yaprağı ahtapot haşlanırken çıkabilecek olan kötü kokuyu engelleyeceğinden orta boy bir haşlama tenceresi içindeki suya ilk olarak bunlar eklenir.
  • Sirke ve defne yaprağının yerine isteğe bağlı olarak kimyon da kullanılabilir.
  • Sonradan temizlenen ahtapotu bir daha sudan geçirip, kaynayan suyun içine konulur. Ahtapotun üstündeki sümüksü sıvı ve bu olan sıvı haşlandıktan sonra gider.
Ahtapot pişirme süresi önemlidir. Ahtapotu kaynayan suyun içine koyduktan 15 dakika sonra bir çatal yardımı ile batırılarak yumuşaklığını kontrol edilir. Ortalama 20 dakika orta ateşte pişirilir. İstenilen yumuşak sağlandıktan sonra ahtapotu tencereden alıp yapılması planlanan yemeğe göre doğramaya başlanabilir.

Ahtapotlu makarna pişirilmesi için malzemeler
  • 1/2 paket spaghetti
  • 1 orta boy ahtapot
  • 6-7 diş sarımsak
  • 1 adet büyük boy domates
  • 3-4 kaşık zeytinyağı
  • 2-3 tane defne yaprağı
  • 2 yemek kaşığı sirke, bir fiskede deniz tuzu
Ahtapotlu makarna pişirilmesi

Tencere içerisinde 8-10 dakika makarna haşlanır. Orta boy bir tencere içerisine su, sirke ve defne yaprağı konur. Ahtapot temizlenmiş ise sudan geçirerek kaynamış olan suyun içine konur. Ahtapotu suyun içine koyduktan sonra 15 dakika sonra çatal yardımı ile batırılarak yumuşaklığı kontrol edilir. Çok fazla pişirilmez. Bir tava üzerine biraz zeytinyağını ve yuvarlak olarak dilimlenmiş olan sarımsakları tavaya koyarak sotelenir. Sudan çıkarılan ahtapot kesme tahtasına konularak 2-3 cm'lik kalınlıkta doğranır. Sarımsakların olduğu tavaya eklenir. 2-3 dakika yüksek ısıdaki ateş ile sotelenir. Üzerine ufak ufak doğranmış domatesler koyup 4-5 dakika pişir ve biraz deniz tuzu eklenir. Makarna tavaya eklenerek karıştırılır ve servis tabağına alınır. İsteğe göre karabiber eklenerek servis edilir.

Ahtapot Pişirme Yorumları

soru

Sefa

26 Nisan 2024 Cuma

Ömrü hayatımda ilk kez ahtapot yakaladım. Gerçi yakaladığım ahtapot çok küçük ama olsun neticede yakaladım. Ancak ahtapotu pişirirken küçük bir tane yakaladığım için şüphelerim var açıkçası. Ahtapot küçük olduğu için lezzetli olmayacağından korkuyorum. Bu konuda bilgi verebilir misiniz? Küçük bir ahtapotu pişirmemde herhangi bir sakınca var mıdır?

Cevap yaz
cevap

Admin

26 Nisan 2024 Cuma

Küçük bir ahtapotu pişirmenizde herhangi bir sakınca yoktur. Aksine, küçük ahtapotlar genellikle daha hassas ve yumuşak olur, bu da pişirme sürecini kolaylaştırır ve lezzetli bir sonuç elde etmenizi sağlar. Ahtapotu pişirirken dikkat etmeniz gereken şeyler var: öncelikle ahtapotu iyi temizleyin, baş ve göz bölgesini çıkarın. Ardından, ahtapotu kaynar suya atarak haşlayabilir ya da tencerede yavaş yavaş pişirebilirsiniz. Limon, sarımsak ve zeytinyağı gibi malzemelerle marine ederek de lezzetini arttırabilirsiniz. Afiyet olsun!

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Ahtapot Helal  mi?

Ahtapot Helal mi?

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ahtapot Nasıl Pişirilir?

Ahtapot Nasıl Pişirilir?

Ahtapot Bacağı Özellikleri

Ahtapot Bacağı Özellikleri

Ahtapot Meze Tarifi ve Malzemeleri

Ahtapot Meze Tarifi ve Malzemeleri

Ahtapot Kaç Kollu Dişi ve Erkek Ahtapotlar Kaç Kollu?

Ahtapot Kaç Kollu Dişi ve Erkek Ahtapotlar Kaç Kollu?

Ahtapot Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ahtapot Turşusu Tarifi ve Malzemeleri