Ahtapot Pişirme
Ahtapot, piştikten sonra farklı biçimlerde servis edilebilecek bir deniz ürünüdür.
Ahtapotun Hazırlanması
- Pișirilecek ahtapot daha önce temizlenmiş ve taze olarak dondurulmuş ise doğrudan haşlanabilir.
- Ahtapotun etinin sert olmaması için genelde döverek yumuşatıldığı sanılır ama dondurma işlemi yumuşaklık için gerekli olan şarttır.
- Ahtapot pişirmede bir diğer husus ise pişirme süresidir.
- Genellikle etler piştikçe yumuşarken, ahtapot uzun süre pişirildiğinde sertleşir. 1 kg ağırlığındaki ahtapotun pişirme süresi ortalama 30 dakika iken, 300-400 gram ağırlığındaki daha küçük ahtapotlar ise 15-20 dakikada pişer.
- Ahtapotla yapılabilecek yemek türleri fazladır. Hașlanmış ahtapot sadece üzerine zeytinyağı ve limon gezdirilerek meze olarak yenilebileceği gibi, farklı malzemeler eklenerek salata, güveç, sote veya kavurma olarak da yapılabilir.
Ahtapotun Haşlanması
- Orta boy bir ahtapotu haşlamak için 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi, 2 çorba kaşığı kimyon ve 3 tane defne yaprağı ile haşlanır.
- Sirke ve defne yaprağı, ahtapot haşlanırken çıkabilecek kötü kokuyu engellediğinden, haşlama tenceresindeki suya ilk olarak eklenir.
- Kimyon da isteğe bağlı olarak kullanılabilir.
- Temizlenen ahtapot bir daha sudan geçirilip, kaynayan suyun içine konulur. Ahtapotun üstündeki sümüksü sıvı, haşlandıktan sonra gider.
Ahtapot Pişirme Süresi
Ahtapotun pişirme süresi önemlidir. Ahtapotu kaynayan suyun içine koyduktan 15 dakika sonra bir çatal yardımı ile batırarak yumuşaklığı kontrol edilir. Ortalama 20 dakika orta ateşte pişirilir. İstenilen yumuşaklık sağlandıktan sonra ahtapotu tencereden alıp, yapılması planlanan yemeğe göre doğramaya başlanabilir.
Ahtapotlu Makarna İçin Malzemeler
- 1/2 paket spaghetti
- 1 orta boy ahtapot
- 6-7 diş sarımsak
- 1 adet büyük boy domates
- 3-4 kaşık zeytinyağı
- 2-3 tane defne yaprağı
- 2 yemek kaşığı sirke
- Bir tutam deniz tuzu
Ahtapotlu Makarna Pişirme
Tencere içerisinde 8-10 dakika makarna haşlanır. Orta boy bir tencere içerisine su, sirke ve defne yaprağı konur. Ahtapot temizlenmiş ise sudan geçirerek kaynamış olan suyun içine konur. Ahtapotu suyun içine koyduktan 15 dakika sonra çatal yardımı ile batırılarak yumuşaklığı kontrol edilir. Çok fazla pişirilmez. Bir tava üzerine biraz zeytinyağını ve yuvarlak olarak dilimlenmiş olan sarımsakları tavaya koyarak sotelenir. Sudan çıkarılan ahtapot kesme tahtasına konularak 2-3 cm kalınlıkta doğranır. Sarımsakların olduğu tavaya eklenir. 2-3 dakika yüksek ısıda sotelenir. Üzerine küçük doğranmış domatesler koyup 4-5 dakika pişirilir ve biraz deniz tuzu eklenir. Makarna tavaya eklenerek karıştırılır ve servis tabağına alınır. İsteğe göre karabiber eklenerek servis edilir.
|
Çicek
19 Temmuz 2024 CumaAhtapotu haşladıktan sonra hemen yapmak gerekli mi? 3- 4 saat beklese eti sertleşir mi?
Cevap yazAdmin
19 Temmuz 2024 CumaMerhaba Çicek,
Ahtapotun haşlandıktan sonra beklemesi genellikle pek tavsiye edilmez. Çünkü uzun süre beklerse eti sertleşebilir ve lezzeti azalabilir. En iyisi haşladıktan sonra hemen işlem yapmaktır. Ancak, eğer beklemesi gerekiyorsa, ahtapotun suyunda bekletmek sertleşmesini bir nebze önleyebilir. Yine de, en iyi sonuçlar için haşlamanın hemen ardından kullanmanı tavsiye ederim.
Sevgiler,
Sefa
26 Nisan 2024 CumaÖmrü hayatımda ilk kez ahtapot yakaladım. Gerçi yakaladığım ahtapot çok küçük ama olsun neticede yakaladım. Ancak ahtapotu pişirirken küçük bir tane yakaladığım için şüphelerim var açıkçası. Ahtapot küçük olduğu için lezzetli olmayacağından korkuyorum. Bu konuda bilgi verebilir misiniz? Küçük bir ahtapotu pişirmemde herhangi bir sakınca var mıdır?
Cevap yazAdmin
26 Nisan 2024 CumaKüçük bir ahtapotu pişirmenizde herhangi bir sakınca yoktur. Aksine, küçük ahtapotlar genellikle daha hassas ve yumuşak olur, bu da pişirme sürecini kolaylaştırır ve lezzetli bir sonuç elde etmenizi sağlar. Ahtapotu pişirirken dikkat etmeniz gereken şeyler var: öncelikle ahtapotu iyi temizleyin, baş ve göz bölgesini çıkarın. Ardından, ahtapotu kaynar suya atarak haşlayabilir ya da tencerede yavaş yavaş pişirebilirsiniz. Limon, sarımsak ve zeytinyağı gibi malzemelerle marine ederek de lezzetini arttırabilirsiniz. Afiyet olsun!
Soru Sor / Yorum Yap