Ahtapot Nasıl Pişirilir?
19 Haziran 2024

Ahtapot Nasıl Pişirilir?

Ahtapot, genellikle meze olarak bilinen bir deniz ürünü olsa da ana yemek olarak da tüketilebilir. Ayıklanması ve pişirilmesi oldukça aşamalı olduğu için meşakkatli bir yiyecektir. Lezzeti ve görselliği ile deniz ürünleri arasında baş tacı sayılabilecek bir üründür.

Ahtapot Pişirmenin İncelikleri

Ahtapotu balıkçınızdan hazır temizlenmiş olarak ya da dondurulmuş bir ürün olarak alabilirsiniz. Balıkçınızdan alırken baş kısmında bulunan iç organlarını ve mürekkep kesesini temizletebilirsiniz. Bu kısım özellikle mürekkep kesesinden ötürü çok dikkatli temizlenmelidir. Ahtapotun bacak kısımları bol su ile birbirine sürtülerek temizlenir. Gövdenin etrafında bulunan dişler etrafı bıçak ile kesilerek çıkartılabilir. Ahtapotun bacakları arasına bıçak yardımı ile kesikler atılır ve böylelikle sinirlerin rahat kalması sağlanarak pişirme işlemi sırasında etin pişmesini kolaylaştırır.

Ahtapotun Yumuşak Olması İçin İki Yöntem Önemlidir
  • Ahtapotun tahta tokmak ile dövülerek eti yumuşatılabilir.
  • Ahtapot alındıktan sonra birkaç gün derin dondurucuda bekletilebilir.
Yukarıdaki işlemlerin biri ya da ikisi birden uygulanırsa pişirdiğiniz ahtapot yumuşak olur ve sizi pişirdiğiniz bu deniz mahsulünün lastik gibi olmasından kurtarır. Bütün bu işlemlerden sonra ahtapotu sirkeli suda haşlıyoruz. Sirkenin etkisi ile vantuzlar ayıklanmak istenirse kolaylıkla ayıklanabilir duruma gelecektir. Eğer ahtapotu vantuzları ile yiyecekseniz basit güzeldir mottosu ile sadece yağ, pul biber ve kekik ile tatlandırarak ızgara yapabilirsiniz. Piştikten sonra tuzunu ekleyebilirsiniz. Ancak burada önemli olan konu, ahtapotu ızgara üstünde ne kadar çok tutarsanız o kadar çok sertleşmesine neden olursunuz. Vantuzlar, haşlama sonrasında sirkeli suyun da etkisi ile kolaylıkla bacaklardan ayrılabilir. Böylece vantuzları ayrılmış bacakları söğüş olarak iyi kalite bir zeytinyağı ve limon karışımı ile soslayarak servis edebilirsiniz. Vantuzları ayırdıktan sonra sakın atmayın, onunla da kavurma yapabilirsiniz. Bunun için zeytinyağında sotelediğiniz sarımsak üzerine doğranmış domates ekleyin ve kaynamaya başlayınca tuzunu, biberini, pul biberini atarak vantuzları ekleyin ve sıcak olarak servis edin.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Nazan

05 Mayıs 2024 Pazar

Aşçılık bölümü okuyan biri olarak sürekli yeni lezzetler pişirmeye çalışan biriyim. Okulda öğretmenimiz ahtapotun nasıl pişirileceğine ilişkin bir çalışma yapmama istedi. Ancak geçmişte ahtapot yemediğimden dolayı nasıl pişirileceği konusunda pek bilgi değilim. Acaba ahtapotu önce marina etmek için tuzlu suya yatırsam ve ardından sosa bularsam ahtapotun lezzetinde değişir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Nazan hanım, ahtapotu pişirmek gerçekten büyük bir sanat ve bu konuda denemeler yapmak çok önemli. Ahtapotu pişirmeden önce marine etmek lezzetini ve yumuşaklığını artırabilir. Tuzlu suya yatırmak ise ahtapotun fazla suyunu salmasını ve kıvamının daha iyi olmasını sağlayabilir. Ardından lezzetli bir sosla bulamak, ahtapotun tadını daha da zenginleştirecektir. Denemekten ve farklı teknikler kullanmaktan korkmayın. ޞimdiden başarılar dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ahtapot Özellikleri ve Türleri

Ahtapot Özellikleri ve Türleri

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ahtapot Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Ahtapot Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Ahtapot ilginç Özellikleri

Ahtapot ilginç Özellikleri

Ahtapot Yumurtası Nasıl Oluşur?

Ahtapot Yumurtası Nasıl Oluşur?

Ahtapot Sote Tarifi ve Malzemeleri

Ahtapot Sote Tarifi ve Malzemeleri

Ahtapot Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Ahtapot Pişirme Tarifi ve Malzemeleri